(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Zelfwaarneming

Dit is niet zozeer een zintuig, maar meer een waarneming en ervaring.
Het voelen van waar jij bent in de ruimte en hoe dat voelt en omgekeerd, hoe de ruimte om jou heen voelt en wat dat met je doet.
Een waarneming van buiten naar binnen en weer terug naar buiten.

Om deze ervaring te onderzoeken hebben we een geleide meditatie gemaakt waar we gebruik maken van een visualisatie. Met de visualisatie hoef je niet heel hard je best te doen om het te ‘zien’, maar kijk of je het kan laten gebeuren.

Zorg dat je, op een stoel of de grond, rechtop in een houding gaat zitten, waarin je een poosje comfortabel kan zijn.

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Balans

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 6: Balans

Het evenwichtsorgaan registreert beweging en balans en zorgt samen met je zicht en houdingspieren dat je (fysieke) evenwicht zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Naast de invloeden van de zintuigen op balans is er ook de zwaartekracht welke je balans beïnvloed. Zodra je lichaam niet meer volledig ondersteund is, is het in beweging om balans te creëren.

balans

Om dit zintuig te ontdekken zoek je een plek op waar je wat bewegingsruimte hebt en de vloer vlak is. Zorg ervoor dat je een verhoging hebt van ong. 10 cm (2 dikke boeken of een pan oid), welke niet veel groter is dan je voet.

Voordat je balans gaat ervaren, zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent waar het neutraal ruikt en met een neutrale smaak in je mond, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.
Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.

Open je ogen, sta op en ga op 1 been staan. Voel hoe je je balans zoekt. Wanneer je er klaar voor bent, breng heel langzaam je knie omhoog en draai hem naar buiten. Blijf je hele lichaam waarnemen terwijl je dit doet. Breng daarna je voet weer naar de vloer.
Herhaal dit met ogen dicht.
Herhaal het nu nog eens, met ogen op en gesloten, maar dan terwijl je met je standbeen op de verhoging staat. Beweeg langzaam en blijf waarnemen.

Wanneer je beide voeten weer op de grond hebt, ga dan weer even zitten met gesloten ogen en in stilte, om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Gevoel

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 5: Gevoel

In deze context met name de huid, welke verschillende sensaties registreert. Dit zintuig ontwikkelt zich als eerste, namelijk al in de baarmoeder. Het gevoel is een zintuig wat enorm kan degeneren, maar wat ook weer ontwikkeld kan worden. Afhankelijk van hoe je letterlijk ‘in je vel zit’ en wat je qua aanraking hebt ervaren en gewend bent.

gevoel

Om dit zintuig te ontdekken mag je naar buiten gaan, naar een rustige, fijne plek. Ga ergens zitten of liggen met zo min mogelijk kleding aan.
Begin met een korte meditatie. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je hielen/voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de grond. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.
Neem dan de tijd om met je huid de sensaties van de elementen waar te nemen en te voelen. Probeer echt aanwezig te zijn bij de sensaties op de huid en laat gedachten met rust, wanneer deze er zijn.
Afhankelijk van het weer (het is niet de bedoeling om onderkoeld te raken) doe je dit voor 5-20 minuten.
Neem na deze tijd, met gesloten ogen en in stilte, nog even waar wat je zojuist hebt ervaren (met kleding aan en/of binnen).

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Gehoor

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 4 Gehoor:

Het zintuig waarbij trillingen worden opgevangen en vertaald naar geluid. Het is

maar zelden zo dat er ergens geen geluid is, er is dus een constante input waar iets mee gedaan wordt door je hersenen. Geluid kan een enorme invloed hebben op je gemoedstoestand, het kan je rustig maken als je je onrustig voelt, maar het kan ook een goed humeur doen omslaan.

Om dit zintuig te ontdekken hebben we een ‘proeverij’ van geluiden gemaakt, waar je naar mag luisteren.
Voordat je gaat luisteren blinddoek je jezelf en zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent, waar het neutraal ruikt en met een neutrale smaak in je mond.
Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken.

Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.
Ga comfortabel zitten en speel de opname af. Luister naar en ervaar wat je hoort.

Blijf na het horen van de geluiden nog even geblinddoekt en in stilte zitten om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Zicht

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 3 Zicht:

Het zintuig waarbij licht wordt opgevangen en vertaald naar beelden. Het zintuig wat het meest ontwikkeld is. Zodra onze ogen open zijn komt er licht binnen als dat er is en worden er beelden gevormd. Ondanks dat het zicht zo ontwikkeld is, spelen je hersenen een grote rol bij wat je daadwerkelijk ‘ziet’. De blinde vlek in je zicht, die je altijd hebt, wordt ingevuld en je ziet/onderscheid dingen makkelijker als je weet waar je naar kijkt. Het is vrij makkelijk om dit zintuig te manipuleren.

zintuigen zicht
Om dit zintuig te ontdekken mag je een simpel/rustig object uitzoeken. Geen schilderij waar een hoop in gebeurd, maar een pot of iets dergelijks.

Voordat je de gaat zien zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent waar het neutraal ruikt en met een neutrale smaak in je mond, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.
Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Sluit je ogen en breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar.

Wanneer je ogen opent kijk je naar het object, zonder het een naam te geven. Zet je ogen open en absorbeer de informatie die je ontvangt. Wees samen met je gekozen voorwerp voor tenminste 20 minuten (zet een timer). Zonder erover na te denken, er een mening over te hebben of er iets over in te vullen.
Wanneer de 20 minuten voorbij zijn sluit je je ogen en blijf je nog even in stilte zitten om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Reuk

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Dag 2 Reuk:

Het zintuig waarbij chemische stofjes worden vertaald naar geur. Reuk is het meeste gevoelige zintuig met een directe connectie naar herinneringen en emoties. Bij bepaalde geuren kan je ineens teruggebracht worden naar een oude plek of ervaring, waar vaak ook een emotie bij komt kijken. Het kan ook zijn dat je op een fijne plek bent waar de geur ineens verandert, waardoor je er het liefst zo snel mogelijk vandaan gaat.
Ook kunnen geuren soms zo indringend zijn dat je het bijna kan proeven. Geur heeft sowieso een enorme invloed op smaak.

reuk

Om dit zintuig te ontdekken mag je naar buiten gaan om uit de berm verschillende blaadjes te plukken of een kruidentuintje gebruiken. Of neem iets waarvan je al weet dat de geur iets met je doet. De geuren hoeven niet per se allemaal lekker te zijn.
Verzamel 3 geurende planten of dingen.

Bijvoorbeeld: rozemarijn, munt, basilicum, azijn, een geurende bloem.

Voordat je de geuren gaat ontdekken blinddoek je jezelf en zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent. Zorg dat je niet net iets met een sterke smaak hebt gegeten en neem een paar slokken water, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben.

Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar. Herhaal deze meditatie voordat je een andere geur ruikt.
Ruik rustig, neem de tijd om de geur tot je door te laten dringen. Zoals bij azijn, wapper de geur naar je toe ipv gelijk heel diep te inhaleren. Focus je aandacht tijdens het ruiken op de geur en de ervaring ervan. Bij planten ruik je eerst aan de gehele (stuk) plant, waarna je een blaadje tussen je vingers kan kneuzen om op te merken hoe de geur dan is. Probeer er zo min mogelijk over na te denken of er een label aan te plakken, alleen met aandacht observeren.
Blijf na het ruiken van de 3 geuren nog even geblinddoekt en in stilte zitten om op te merken wat je zojuist hebt ervaren.

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen: Smaak

(Her)Ontdek jouw 7 zintuigen!

Komende 7 dagen delen we elke dag een opdracht waarbij 1 zintuig alle aandacht krijgt.

Dag 1 Smaak:

Het zintuig waarbij chemische stofjes worden vertaald naar smaak. Er wordt gezegd dat smaak het zwakste zintuig is. Het is erg beïnvloedbaar door andere zintuigen en omgevingsfactoren. Wanneer je neus verstopt zit of de kleur van eten wordt veranderd, proeft wat je eet anders. Zelfs de kleur en vorm van het bord waarop het eten op geserveerd wordt beïnvloed je smaakbeleving.
Wat de een heerlijk vindt kan een ander niet uitstaan. Ook verandert je smaak met de jaren, waardoor je kan blijven proeven en ontdekken. Maar hoe goed proef je nu eigenlijk echt wanneer je iets in je mond stopt?

We nodigen je uit om een proeverij voor jezelf te maken van 5 dingen. Ze hoeven niet per se lekker te zijn (in hoeverre durf je jezelf uit te dagen?) en bij voorkeur iets uit elke smaak categorie (zoet, zuur, zout, bitter, umami).

smaak

Zet een glas water binnen handbereik bij je etenswaren, om tussen het proeven door je smaak te kunnen neutraliseren.
Voordat je met de proeverij begint blinddoek je jezelf en zorg je ervoor dat je in een stille ruimte bent, zodat de andere zintuigen zo min mogelijk invloed hebben. Je proeft alles 2 keer. De eerste keer houd je je neus dicht terwijl je proeft, de 2e keer laat je hem open. Begin met een korte meditatie, waar bij je ontspannen rechtop op een stoel zit. Breng eerst je aandacht naar je voeten, die de grond raken. Daarna je billen op de stoel. Haal dan rustig 3 diepe ademhalingen en neem die beweging waar. Herhaal deze meditatie voordat je een andere smaak proeft.
Focus je aandacht tijdens het proeven echt op de smaak, niet zo zeer de op de textuur. Probeer er zo min mogelijk over na te denken of er een label aan te plakken, alleen met aandacht observeren. Wanneer je iets voor de 2e keer proeft met je neus open, hoef je niet specifiek te ruiken voordat je het proeft, maar merk op of er een verschil is in smaak ervaring.
Blijf na het proeven van de 5 smaken nog even geblinddoekt en in stilte zitten om te voelen wat je zojuist hebt ervaren.

Neem echt de tijd om deze proeverij te doen, minimaal een half uur.

Enkele voorbeelden van wat je in je proeverij zou kunnen proeven:
Zoet: honing, rozijn
Zuur: citroen, rabarber, Granny smith appel
Zout: zout (je verwacht het niet;))
Bitter: pure cacao (80%), boerenkool, andijvie
Umami: Parmezaanse kaas, erwten, shiitake paddenstoel

Our Spring Celebration

We celebrated Spring on April 3rd at Monte Mariposa in Portugal with a beautiful sweatlodge ceremony day.

We practiced yoga to bring our attention inward before the ceremony:

Arriving…
Surrendering…
And opening…

Arriving, surrendering and opening in what was to come. A perfect preparation for this sacred ceremony.

The ceremony itself was a beautiful experience for everyone, which was celebrated with a lovely meal afterwards.

Get in touch if you would also like to experience a day like this!

New Wicked Workshops planned!

I am very excited to announce 2 new Wicked Workshops which you can join in May and June 2018!

During Move & Be Moved I will share my knowledge of touch and giving/exploring during a Thai massage. You will also learn a basic massage flow, which you will give and receive.

Discover More »

 

In The Art of Not-Doing you will explore and discover what happens when you feel wholly supported and don’t have to do anything for a while.

Discover More »

 

There are limited spots available, don’t miss out!

 

Day 7: Re-treat yourself!

Today you really are in for a treat!

On this last day of the challenge, we want to thank you for joining. Also, we would like you to treat yourself on something nice and celebrate the good things in your life. Make a list of what you are happy with, what gives you energy and a sense of lightness.

In case you have trouble finding something that makes you happy, treat yourself with these pancakes:

Fig & walnut pancakes
1 banana
6 tbsp of oats
1,5 – 2 dried figs, chopped
2 walnuts, chopped
a pinch of cinnamon
a little oil for baking

Mash the banana and mix in the oats and cinnamon while doing so.  Then add the chopped figs and walnuts. Heat some oil in the pan and form a small ball from the batter in the palm of your hand. Flatten the ball a little and then gently place it in the pan. You can flatten it a little bit and make the shape more round with a fork or a spatula. My pancakes had a diameter of 12-14 cm. Repeat this a few times so you bake several pancakes at once. After some minutes, you can flip them over. A spatula is recommended because they break easily at this stage. When they do break, you can push them together again. When they are golden brown on both sides, they are ready to eat. They taste delicious with some grated coconut, maple syrup and berries.

Thanks for playing!

Much love,
Wicked Retreats